בין אם אתם מתעניינים בעולם הדתות ובין אם לא, סביר להניח ששמעתם על כמה מהדתות הבולטות ביותר בעולם. בין האסלאם, הנצרות והיהדות, ניתן להבחין גם בדת בולטת במיוחד שמשמשת היום בתור הדת הרביעית בגודלה בעולם – בודהיזם. מדובר כאן על דת שמושתתת על יסודות אחרים לגמרי ממה שמקובל לשמוע בדרך כלל על עולם הדתות, והמאמינים בה הם אלו שהולכים בדרכו של גאוטמה בודהה, מורה רוחני שעל עקרונות הלימוד שלו מתבססת גם הדת כולה.
בודהיזם – היכרות ראשונית ומבוא
דת הבודהיזם מאמינה שכל אדם יכול להגיע למצב משוחרר מסבל, מצב של השלמה, קבלה והגשמה עצמית בכוחות עצמו. אין כאן כל קשר לישות אלוהית כזו או אחרת או אמונה כי כוח עליון הוא זה שאחראי על ניתוב הדרך העצמאית של האדם, אלא הוא בעצמו רשאי ויכול לעשות זאת בעצמו.
דת הבודהיזם החלה את דרכה במדינת הודו. עם הזמן הלכה והתפשטה הדת גם למקומות אחרים, כאשר היום היא מבוססת בעיקר במדינות דרום אסיה ובמדינות המזרח. כמובן שככל שהלכו וחלפו השנים, הגיעו הדת ועקרונותיה גם אל מדינות המערב.
גאוטמה בודהה – אבי הבודהיזם
גאוטמה בודהה, על פי ההערכות, היה חי בין שנת 563 לפני הספירה ועד שנת 483 לפני הספירה. קיימות גם טענות על כך שתקופת חייו התקיימה דווקא כ-100 שנים לאחר התקופה המדוברת. הוא עבד לפי עקרונות פשוטים שמטרתם להוביל את האדם לכדי שחרור מוחלט מסבל, כאשר אחד העקרונות האלו נקרא "הדרך המתומנת הנאצלת", בה ניגע קצת יותר לעומק בהמשך.
אורח החיים שהוא ניהל, עם כל מה שכלול בו: חוקים נזיריים שקבע, דיונים שקיים ועוד, סוכם ברגע שהוא הלך לעולמו והונגש לכדי תכניות לימוד. את תכניות הלימוד העבירו נזירים בודהיסטים, הסנגהה, במסגרות שונות לתלמידים שונים. בהמשך נטבע המושג "בודהה" ככינוי למצב של התעוררות מלאה, פקיחת עיניים.
הדרך המתומנת הנאצלת – מה זה אומר?
הדרך המתומנת הנאצלת מתארת את הדרך אל עבר סיום הסבל. למעשה, עם תרגול שיטות שונות, שכמובן הלכו והתפתחו גם הן עם השנים, יכול האדם להגיע למצב שבו הוא מפתח ריכוז וחכמה, הופך לאדם נאצל ולהיות מוסרי. שמה הנפוץ והידוע יותר של הדרך המתומנת הנאצלת הוא "דרך האמצע".
המטרה המרכזית של הדרך המתומנת הנאצלת, או דרך האמצע, היא הגעה לכדי שחרור מוחלט מסבל. השחרור המוחלט מסבל מגיע לאחר גיבוש תכונות שונות כמו שלמות, אחידות ואידיאל.
סמלה של הדרך המתומנת הנאצלת הוא גלגל הדהרמה – גלגל האמת והצדק, אשר מכיל שמונה חישורים. כל חישור המרכיב את הגלגל מסמל אלמנט אחד של הדרך המתומנת הנאצלת.
דת הבודהיזם בחיים של היום
דת הבודהיזם בחיים של היום נגישה לכל מי שמעוניין ללמוד את גם את התורה עצמה של דת הבודהיזם וגם לתרגל שיטות שונות אשר מביאות אותה לידי ביטוי ומקרבות את האדם למצב של שחרור מסבל. ומה זה אומר? בוודאי יצא לכם לשמוע על מגוון תרגולים כמו יוגה, מדיטצית מטא, מדיטצית זן, מיינדפולנס, ויפאסנה ועוד, ומדובר כאן על תרגולים חשובים שהאדם יכול לבצע או בתוך קבוצה או באופן עצמאי.
כל שיטת תרגול מכילה תרגילים ספציפים משלה. התרגילים מתמקדים בהודיה, בנשימות, בתחושות הגוף והנפש השונות, בהתמקדות באלמנטים פנימיים בנשמה, בהתמקדות באלמנטים חיצוניים שבסביבה, בקשיבות מלאה לצלילים, בוננות מלאה במראות, תשומת לב לריחות, טעמים ולצרכי הגוף.
בין הבפנים לבין הבחוץ – דת בודהיזם
דת הבודהיזם מאפשרת לאדם להתמקד בעצמו ולמקם את עצמו על הציר שבין הבפנים לבין הבחוץ. ומה זה בעצם אומר? הנשמה שלנו עובדת במישור אחד עם הגוף הגשמי שלנו, ויש להם השפעות ישירות אחד על השני. תרגולים שונים של שיטות שקשורות בבודהיזם מאפשרים לאדם לבחון את הציר הזה, להבין מה בין הבחוץ לבין הבפנים שלו, להגיע לתובנות, להתמקד בטוב ובחיובי ולמעשה להשתחרר מכל סבל.
כל בן אנוש יודע שהחיים רצופים בחוויות שונות, ולכל אחד ואחת מאיתנו יצא לחוות גם מצבים של סבל, דכאון, עצבות או תסכול. דת הבודהיזם מנסה, באמצעות התרגולים השונים, להרחיק את כל אלו ולהעניק להם מקום קטן יותר מאשר המקום של החוויות החיוביות והמקדמות שאותן אנחנו חווים במקביל.
שלושה זרמים בדת הבודהיזם
דת הבודהיזם מתחלקת היום לשלושה זרמים מובילים שהשוני ביניהם בא לידי ביטוי גם על פי המיקום הגאוגרפי שלהם: ווג'ראינה, מהיאנה וטהרוואדה. בואו נכיר כל אחד מהזרמים הללו קצת יותר לעומק.
נתחיל מזרם טהרוואדה. זרם זה מציג את בסיס המסורת, והוא משותף לשלושת זרמי הבודהיזם השונים. הזרם הזה, מבחינה גיאוגרפית, נמצא באיזורים כמו הודו, תאילנד, קמבודיה, סרי לנקה, לאוס ובורמה. זרם טהרוואדה, הידוע גם בשמו האחר זרם היניאנה, הוא העתיק ביותר מתוך מסורות הבודהיזם השונות. זרם הטהרוואדה מניח במרכזו נדיבות, מוסר, תרגול מדיטציה על סוגיו השונים והתנהגות טובה – כל אלו במטרה להשתחרר מסבל ולהגיע לכדי שלווה.
שני הזרמים הנוספים בדת הבודהיזם – מהיאנה ווג'ריאנה
נתחיל מזרם מהיאנה. מדובר כאן על זרם שהתפתח מתוך הטהרוואדה בשלב מאוחר יותר. מבחינה גיאוגרפית, זרם מהיאנה נמצא בארצות קוריאה, טיבט, סין, טאיוואן, וייטנאם, מונגוליה ויפן. הטקסטים במשויכים לזרם מהיאנה נכתבו בשפה הסינית. זרם זה של דת הבודהיזם שם במרכזו את שחרורם של כל היצורים החיים באשר הם.
זרם וג'ריאנה יצא מתוך זרם מהיאנה. זרם זה שם במרכזו את הטנטרה הבודהיסטית – שבמסגרתה באות לידי ביטוי מגוון טכניקות מיסטיות שמטרתן להביא את האדם להארה תוך שימוש בכלים אחרים שהם לא מדיטציה, לדוגמה. מבחינה גיאוגרפית, זרם וג'ריאנה נמצא ביפן, טיבט, נפאל ובהוטן, כמו גם מדינות מערביות מסוימות. זרם זה מניח כי הבודהיזם הוא מרכיב הקיים בכל נפש.