במהלך העשורים האחרונים, ישנן עדויות רבותע של אנשים ממדינות מערביות המחליטים לפנות אל גופם ונפשם באמצעות הליכים רוחניים מיסטיים הקיימים במזרח כבר אלפי שנים. מרבית האנשים בוחרים לנסוע להודו להצייב שם מול האמיתות הנפש ושגרת החיים שלנו כפי שהיא היום. שם בהודו ובמדינות רבות באסיה, ניתן למצוא מגוון של מדיטציות שונות להשקטת הנפש והגעה להארה פנימית.
הויפאסנה או "מדיטצית תובנות", אחת משיטות המדיטציה העתיקות ביותר בעולם אשר הומצאה כ2500 שנה בהודו, על ידי הבודהה עצמו, סידהארטה גוטמה. משמעות השם "ויפאסנה" הוא "תבונה" או "ראיית הדברים כפי שהם". מטרת שיטת מדיטציה זו היא העמקת הקשר בין הרוח והנפש למציאות שלנו, טיהור ההכרה שלנו במציאות מתחושות הסבל והמשקעים השליליים בהם היא נמצאת והגעה לשחרור מלא ואושר אמיתי.
איך הכל התחיל?
תחילת שיטת הויפאסנה החל לפני כ2500 שנה, בימי הבודהה. שיטה זו נשמרה והועברה מדור לדור דרך שרשרת מורים. המורה בן זמננו בשרשרת עתיקת יומן זו הוא ס.נ. גואנקה, אדם ממוצא הודי אשר נולד, גדל והתחנך בבורמה (מיניאמר). גואנקה למד את טכניקת הויפאסנה ממורו, סיאג'י או-בה-קין מורו היה נזר לשרשרת נזירים אשר למדו ושימרו את הטכניקה ממורה לתלמיד במהלך אלפי השנים.
לאחר שנים של הכשרה אצל מורו, החל גואנקה ללמד בהודו את טכניקת הויפאסנה בשנת 1969 ולהפיצה ברחבי אסיה. מאז ועד היום הגיעו אלפי אנשים מרחבי העולם, ללמוד את שיטת הויפאנסה מגואנקה ועוזריו ובכך הופצה שיטה זו ברחבי תבל.
סדנת ויפאסנה
היום, אין צורך לעלות על מטוס ולהגיע ישירות למקומות אלו, קיימות סדנאות וקורסים בארץ אשר חדרו לתרבות המערבית העדכנית שלנו ומביאות איתן את הרוח והעוצמה של מסורת עתיקת יומין זו.
קיימים קורסים רבים, אשר פועלים על פי שיטתו של הבודהה, והשיטה הנפוצה ביותר בעולם, הויפאסנה בדרך כלל נמשכת מינימום 10 ימים לצורך הקניית מבוא והבסיס החיוניים לטכניקת הויפאסנה. במהלך הקורס, היום מתחיל ב04:00 לפנות בוקר ונמשך עד שעות הערב, ובמהלך יום זה מבצעים כ10 שעות מדיטציה ומשתתפים בהרצאות הרלוונטיות לנלמד באותו היום. במהלך הקורס, התלמידים שומרים על שתיקה הן מבחינה פיזית והן מבחינה מחשבתית ונמנעים מתקשורת עם תלמידים אחרים. כמובן שניתן לתקשר עם ההנהלה והמדריכים בכל נושא וגם עם מנחה הקורס. ביום העשירי מתחילים לדבר שוב על מנת לחזור לדפוס השגרה אליו אנו רגילים מחיי היום יום.
במהלך כל יום מעשרת ימי הויפאסנה, לומדים צעדים חדשים לביצוע הויפאסנה בצורה נכונה, לכן מומלץ להישאר לכל הקורס במלואו.
טיפים לויפאסנה נכונה:
- ישיבה בזמן הויפאסנה
לפי המלצת הבודהה, המקום הכי טוב לביצוע המדיטציה הוא ביער, תחת עץ, או כל מקום שקט אחר שבו האדמה אינה נוקשה מדי. כדאי לשבת בשקט ובשלווה עם רגליים שלובות, אך אם ישיבה זו מתגלה כקשה מדי, אפשר לשבת בצורה נוחה יותר על הקרקע. בכל מקרה, יש לשבת עם גב זקוף בזווית ישרה ואלו עם בעיות גב מומלץ להיעזר במשענת לגב או לשבת על כיסא.
ישיבה נוחה עם גב זקוף הינה חשובה ביותר ומאפשרת מניעה של פציעות גב או החמרה של פציעות ישנות, מאפשרת ריכוז בתרגיל המדיטציה על ידי המאמץ הגופני להישאר זקוף ללא תמיכה נוספת. יתרה מזאת, על מנת להשיג שקט נפשי, עלינו לוודא שגופנו שקט, לכן חשוב לבחור תנוחה שמתאימה לזמן ממושך.
- נשימה במהלך הויפאסנה
בתחילת התהליך עצמו את עיניכם, ריכזו את תשומת הלב שלכם בבטן ונשמו נשימה טבעית. שימו לב לתנועות הבטן שלכם בעת הנשימה. - פיתוח תשומת לב וכניסה לריכוז
על מנת להצליח במדיטצית הויפאסנה, יש להישאר בריכוז תמידי בכל הנוגע לתהליך שאנו עוברים. במקביל לנשימות, חשוב לא "לברוח" עם התודעה למקומות אחרים אלא להישאר נוכחים ברגע ובזמן התרגיל. אנו מחפשים מודעות עמוקה, ברורה ומדויקת למוח ולגוף. מודעות ישירה זו מראה לנו את האמת על חיינו, את האופי בפועל של תהליכים נפשיים ופיזיים. - שתיקה אצילית
במהלך הויפאסנה, יש לשמור על "שתיקה אצילית" שמשמעותה בעיקר להימנע מדיבור ויצירת קשר עם תלמידים אחרים, כמו כן גם לא "לדבר" מחשבתית על דברים שאינם קשורים לתרגול המדיטציה. - ביצוע המדיטציה במלואה
על מנת לקיים את טכניקת הויפאסנה במלואה, מומלץ לקיים את עשרת ימי הקורס במלואם, אם לא יותר, ולא לוותר על אף שלב בטכניקה.