עולם המדיטציה הולך ומתפתח עוד ועוד עם השנים, והיום נוצר מצב שיש הרבה יותר מרק שיטת תרגול אחת של מדיטציה. בין תרגולי מדיטציה קלאסיים שנערכים דקות ספורות ומתמקדים באלמנטים כמו נשימה, איברי הגוף השונים ואלמנטים חיצוניים שקשורים בסביבה, קיימים גם סוגים אחרים של מדיטציה כמו מדיטציית מטא או מדיטציה טרנסדנטלית. במאמר הקרוב נכיר יותר תרגול מסוג מדיטציה טרנסדנטלית, נבין מאיפה הוא מגיע ובמה, בעצם, הוא שונה מתרגול של מדיטציה קלאסית.
קצת היסטוריה על מדיטציה טרנסדנטלית
מדיטציה טרנסדנטלית מוכרת יותר בעולם בתור ראשי התיבות שלה TM. מדובר כאן על תרגול מדיטציה שהתפתח מתוך עולם המדיטציה הקלאסית, והראשון להציג אותה היה מהרישי מהש יוגי בשנת 1955. מהרישי מהש יוגי היה, בעברו, תלמידו של המהיג הרוחני של איזור צפון הודו, אדם בשם בראהמנאנדה סאראסוואטי.
ביצוע של מדיטציה טרנסדנטלית – איך זה קורה בפועל?
מדובר כאן על טכניקת מדיטציה שמתבצעת בין האדם לבין עצמו, כאשר בזמן התרגול הוא משתמש אך ורק בכוח המחשבה שלו. להבדיל מטכניקות מדיטציה אחרות, מדיטציה טרנסדנטלית לא משלבת ריכוז בתכנים סביבתיים, עיסוק בגוף או התבוננות.
על מנת לתרגל מדיטציה טרנסדנטלית המתרגל צריך להתיישב בצורה שנוחה לו, כאשר הישיבה, להבדיל מתרגולי מדיטציה אחרים, צריכה להיות בהכרח על כיסא, כורסה או שרפרף.
המשך פירוט על מדיטציה טרנסדנטלית
תרגול של מדיטציה טרנסדנטלית נעשה לאורך בין 10 ל-20 דקות והוא מתבצע בשתי פעמים שונות לאורך היום. משך התרגיל נקבע על פי גיל המתרגל ועל פי מצבו ויחסו אל המדיטציה. למשל, כאשר מתרגל נמצא בין הגילאים 10 ל-20, אורך התרגול של מדיטציה טרנסדנטלית עבורו יהיה בהתאם לגיל שלו. לשם הדוגמה, מתרגל בין 17 יתרגל לאורך 17 דקות.
דבר נוסף שנקבע באופן אישי לכל מתרגל או מתרגלת הוא המנטרה שתלווה אותם לאורך התרגול. המנטרה היא למעשה צליל נטול משמעות שהיא אחד האלמנטים המרכזיים של מדיטציה טרנסדנטלית. השימוש במנטרה מסייע לתודעה להגיע למצב עדין ודומם, ומצב זה מאפשר למתרגל של מדיטציה טרנסדנטלית להגיע אל עבר מקור המחשבות שלו.
איך אפשר ללמוד מדיטציה טרנסדנטלית?
למידה של מדיטציה טרנסדנטלית נעשית על ידי קורסים וסדנאות של האגודה הבינלאומית למדיטציה. נוסף על האגודה, קיימים היום ארגונים נוספים שדרכם ניתן לרכוש את הכלים של מדיטציה טרנסדנטלית. בין היתר, ניתן למצוא את האגודה הבינלאומית למדיטציה בישראל אשר נוסדה בשנת 1968, ומהווה היום את אחד המרכזים העיקריים ללימוד השיטה.
להבדיל משיטות מדיטציה אחרות שנלמדות היום על ידי המון מאמנים פרטיים שרכשו את השיטה במגוון דרכים שונות, את שיטת התרגול של מדיטציה טרנסדנטלית יכולים ללמד אך ורק מורים שעברו את ההכשרה שלהם וקיבלו את ההסכמה שלהם ממהרישי מהש יוגי, שאחראי על הכרת הטכניקה לעולם המערבי. מורים אלו מפוזרים ברחבי הארץ, וחלקם מהווים חלק מהאגודה הבינלאומית למדיטציה בישראל וחלקם מהווים חלק מארגונים נוספים שמלמדים את השיטה.
שבעה שלבים בדרך לרכישת הטכניקה של מדיטציה טרנסנדנטלית
קיימים שבעה שלבים כדי לרכוש את הטכניקה של למדיטציה טרנסנדנטלית, כאשר הראשון שבהם הוא לקיחת חלק בהרצאת מבוא. מדובר כאן על הרצאה שאורכת כשלושת רבעי שעה, ובמסגרתה מסביר המאמן על המהות האמיתית של מדיטציה טרנסנדנטלית. כמו כן, בשלב זה יסוקרו התוצאות של התרגול.
בשלב הבא יעמדו הלומדים בפני הרצאת מכינה. הרצאה זו אורכת בדרך כלל כ-20 דקות, והיא משלבת בין הכנה פרקטית ללימוד הטכניקה לבין למידה תיאורטית שנוגעת במקורה של מדיטציה טרנסנדנטלית ועומדת על השוני בינה לבין טכניקות מדיטציה אחרות.
המשך התהליך – רכישת הטכניקה של מדיטציה טרנסנדנטלית
לאחר קיום שני השלבים הראשונים, יגיע השלב השלישי – הוא ראיון אישי. ראיון זה נועד להכיר בין המורה של קורס מדיטציה טרנסנדנטלית לבין הלומד וליצור ביניהם שיח. הצעדים הראשונים הללו – ההרצאה הארוכה, ההרצאה הקצרה והראיון, הם אינם צעדים מחייבים.
השלבים הבאים יהיו שלבי הקורס עצמו, וכאן מתחיל השלב המחייב של הלומד אל הקורס. השלב הרביעי יתמקד בהוראה אישית. מדובר כאן על הוראה שתתפרש על פני בין שעה לשעה וחצי ותתקיים בין הלומד לבין המורה. השלב הרביעי יהיה השלב שבו יחל תרגול של מדיטציה טרנסנדנטלית בפועל לראשונה.
מריחים את הסוף
השלב החמישי יוקדש לבדיקה של תרגול הלומד והסברים. שלב זה יארוך בין שעה וחצי לשעתיים, וינתנו בו דגשים לגבי תרגול מדיטציה טרנסנדנטלית בצורה הנכונה, לעומת מדיטציה טרנסנדנטלית שמתבצעת באופן שגוי.
השלב השישי, ממש כמו השלב החמישי, יוקדש גם הוא להסברים נוספים ובדיקה של התרגול. אורך השלב הזה יהיה דומה לאורכו של השלב החמישי, אך הנושא הגדול שבו יעסוק השלב הזה הוא כיצד המתחים והלחצים מתפוגגים בזמן תרגול מדיטציה טרנסנדנטלית – המכניקה של הטכניקה.
ולסיום סיומת
השלב השביעי גם הוא יסבוב סביב הסברים ובדיקה של תרגול הלומד. במשך בין שעה וחצי לשעתיים ישוחחו המורה והלומד על השפעות התרגול לטווח הארוך, על מטרת התרגול וכן יחשפו יחד למצבי תודעה שונים. השיח יעסוק, בין היתר, גם על ההתנסות והתרגול של הלומד לאורך הקורס.
עם סיום הלימודים הלומדים מקבלים המלצה חמה להמשיך ולהגיע לתרגל במקום ולקבל ביקורות, לקחת חלק במפגשים שונים ואף להשתתף בקורסים למתקדמים. כל אלו במטרה אחת – להגיע לכמה שיותר תוצאות אפקטיביות שיוולדו מתוך תרגול של מדיטציה טרנסנדנטלית.
למה בכלל עושים את זה?
בדומה לתרגול של שיטות מדיטציה אחרות, גם תרגול של מדיטציה טרנסנדנטלית מנסה, בסופו של דבר, להביא את המתרגל לכדי מצב של רוגע, איזון נפשי, אנרגיה חיובית, צלילות דעת ושלווה. ככל שיקפיד המתרגל על תרגול קבוע שמתבצע כהלכה, כך הסיכוי שלו להגיע לתוצאות הולך וגדל גם הוא.
רוצים ללמוד מדיטציה? הצטרפו לקורס מדיטציה או ללימודי מיינדפולנס