מדיטציה לחרדות משמשת אותנו לשגרת היום יום שלנו כאשר אנו נתקלים בהמון מצבי לחץ ודחק שאינם נעימים, אשר גורמים לבעיות הבריאותיות שלנו.
הלחץ משפיע על גופנו הן מבחינה פיזית והן מבחינה מנטלית. הלחץ מונע מהמערכת החיסונית שלנו לתפקד ביעילות ומגביר את החשיפה של גופנו לחיידקים ווירוסים ומאידך משפיע על הדרך בה אנו מפרשים את המציאות, כיצד אנו מקבלים החלטות שונות ועל הדרכים בהם נבחר לפעול במהלך שגרה זו.
תחושות לחץ אלו נובעות בעיקר מחרדה אשר מלווה אותנו בחיי היום יום שלנו, בעבודה, בבית ואפילו מהמצב במדינה. בעקבות מצבים אלו שאיתם אנו מתמודדים, רגשות החרדה אינם רק נורמליים אלא הכרחיים להישרדות.
חרדה מה היא?
האיגוד הפסיכולוגי האמריקני (APA) מגדיר חרדה היא כ"רגש המאופיין בתחושות מתח, מחשבות מודאגות ושינויים גופניים כמו לחץ מוגבר". חרדה היא תגובת חירום טבעים של גופנו בנוגע לסכנה. עוד מימיה המוקדמים ביותר של האנושות, כאשר על האדם היה לשרוד בסביבה הטבעית המסוכנת שאינה מוכרת לנו כיום, הופעלו בגופו אזעקות אשר הזהירו אותו מהסכנה העורבות ובאה. אזעקות אלו הן חרדות. כיום סכנה זו מתבטאת סביב כסף, חיי משפחה, ועוד נושאים מכריעים הדורשים את תשומת ליבו של האדם.
חרדה היא גם הפחד מהלא נודע. השאלה "מה יהיה בעתיד". העתיד שלנו אינו קבוע והוא משתנה בהתאם לפעולות שאנו בוחרים לבצע כמדי יום. השאלה מה יבוא בהמשך היא אחת מהשאלות הפילוסופיות הגדולות ביותר לאנושות. כתוצאה מחוסר הידיעה של מה יביא העתיד, הראש והנפש "מריצים תסריטים שליליים" כך שהגוף שלנו לא מצליח להרגע.
איך ניתן לטפל בחרדה?
לצערנו, מצבי לחץ וחרדה הם חלק בלתי נפרד מחיינו במיוחד בארצנו הקטנה. קיימים מספר דרכים להקלה על לחץ וחרדה כשהראשונה שבהן היא הבנת החרדה וטיבה הלא-תקין והשנייה, והכי יעילה מבין דרכי אלו היא ביצוע מדיטציה לחרדות.
מדיטציות לחרדות היא מדיטציה המלמדת את המוח וכל מערכות הגוף האחרות לפעול בצורה תקינה יותר ביחס לגורמים לחרדה שבהם אנו נתקלים מדי יום. מחקרים רבים טוענים כי בין עשר לעשרים דקות של מדיטציה ביום יכולה להשפיע גם על המצב הנפשי – להפחית לחץ וחרדה ולשפר את המצב הרגשי, וגם על המצב הפיזי –לחזק את המערכות החיסונית, להעצים את היכולת הקוגניטיבית ולשפור את מערכות הגוף השונות.
איזה סוגי של מדיטציות לחרדות אפשר לעשות?
- דמיון מודרך– טכניקת מדיטציה פשוטה ונוחה להרגעת הגוף והנפש. מסייעת במהירות ובקלות להתמודדות עם לחץ וחרדה שגופנו חווה. בעזרת הדמיון המודרך יכולים אלו הסובלים מחרדות לכתוב מחדש את הסיפור וליצור סוף אחר, "שמח" יותר. כמו למשל, כאשר אדם חרד מטיסות, דמיון מודרך יכול לעזור לו לכתוב מחדש את סיפור הנחיתה בשלום.
- מדיטציה לחרדה– תרגול מדיטציה עקבי מכנת מחדש את המסלולים העצביים במוח ומשפר את היכולת שלנו לווסת רגשות. באמצעות מדיטציה אנו מכירים את המחשבות והסיפורים המעוררים חרדה, אנו לומדים לראות אותם, להבין אותם ולשחרר אותם בסיום התהליך. בעזרת מדיטציה לחרדה ניתן ללמוד שני דברים חשובים: מחשבות אינן מגדירות אותנו ומחשבות אינן אמיתיות. בהשקפת עולם זו ניתן להבין כי אנחנו מסוגלים לשנות בהדרגה את מערכת היחסים שלנו עם חרדה ולהבדיל בין מה שהוא סיפור לא הגיוני בראשנו לבין מה שנכון באמת.
טיפים לביצוע מדיטציה לחרדות:
- השלמה עם החרדה– לפני תחילת תהליך המדיטציה, ועל מנת להגיע להישגים טובים יותר בסיומה, חשוב להבין מה היא החרדה המלווה אותנו ולהשלים עם העובדה שהיא נמצאת שם. השלמה זו תאפשר לנו להתמודד עם החרדה באמצעות המדיטציה ולהבין כיצד למנוע אותה. בסיום התהליך נבין כי המדיטציה אינה אלא מחשבות טורדניות שאין אמיתיות.
- פעילות גופנית להגברת המדיטציה– חרדה היא תופעה נפוצה מאוד ורבים טוענים כי מדיטציה יכולה לבטל לגמרי את המחשבות הטורדניות. ביצוע פעילות גופנית של כ20 דקות עד 30 דקות ביום יכולים לשפר את תוצאות המדיטציה ולגרום לירידה ברמת החרדה לאורך זמן.
- אל תשפטו את עצמכם– חרדה היא תופעה נפוצה ומקובלת בחיי היום יום שלנו, רבים סובלים מחרדות במגוון של רמות ומשפיעה על כולנו. חרדה היא דבר טבעי של הגוף שלנו ולכן אין צורך לשפוט את עצמנו על כך. בעזרת מדיטציה לחרדות נוכל גם להפחית את רמת החרדה שלנו וגם להעצים את תחושת הבטחון שלנו כלפינו.