כמו המבוגרים, גם הילדים חווים ימים אורכים רוויים לחצים וטורדנות ויכולים להרוויח רבות מתרגול מדיטציה לילדים.
יום הלימודים לעיתים קרובות יכול להיות ארוך ומייגע, יחד עם המטלות הרבות, הקושי והציפייה למשמעת נוקשת בבית הספר יוצרים קשיי קשב וריכוז אצל התלמידים לאורך זמן. רבים מילדים אלו לא יודעים כיצד להתמודד עם בעיות אלו ונוטים לפעמים להרמת ידיים, לוותרנות ואפילו לאלימות.
ילדים בגיל ההתבגרות, ילדים מגיל קטן ועד לגיל תיכון, חווים משברים לא כלים עצם היותם ילדים ובני נוער כמו למשל: סיטואציות חברתיות מורכבות, ציפייה להצלחה בלימודים מההורים והמורים, ועצם היותם מתבגרים אשר חווים משברים והתפתחויות פיזיות. קיימות דרכים רבות המעוזרות לבני הנוער להתמודד עם בעיות אלו, כשאחת מהן היא מדיטציה לילדים.
מדוע כדאי לילדים לבצע מדיטציה?
כמו מבוגרים, מדיטציה יכולה להעניק לילדים כלים המותאמים לשגרת היום יום שלהם. כלים אלו יכולים להתבטא במגוון של היבטים:
- בהיבט הקוגניטיבי – ביצוע של מדיטצה לילדים במהלך יום הלימודים, אם מדובר על תחילת היום, מהלכו או סופו, תאפשר לתלמידים לקבל כלים שיעזרו הם להגביר את יכולת הריכוז שלהם בשיעורים ובבית, להתמודד עם בעיות מורכבות יותר בקלות ולעבוד בצורה יעילה יותר על מטלות היום שלהם.
- בהיבט החברתי – ביצוע מדיטציה לילדים מאפשרת להם לפתח את הבטחון העצמי שלהם ולהשתלב בצורה טובה בסיטואציות חברתיות, תאפשר לשחרר מתחים מיותרים בכל הנוגע למחשבות שליליות ש"יושבות עליהם" בנוגע לסיטואציות אלו ותאפשר להם לחזק את הקשרים החברתיים הקיימים.
בין היתר, לומדים הילדים במהלך המדיטציה כיצד להקשיב ולקבל את האחר, לא לשפוט את האחר ולפתח קשרים בין אישיים נכונים יותר. - בהיבט האישי / רגשי –ילדים המבצעים מדיטציה על בסיס קבוע, אם זה במסגרת חוג, שיעור או בבית בעצמם, יוכלו לפתח יכולת הקשבה עצמית כך שיוכלו להיות מודעים לעצם יותר מבעבר. בין היתר, יוכלו תלמידים אלו לאחר ביצוע המדיטציה לקבל כלים אשר יעזרו להם להרגע ולהפתחית מתחים מיותרים, למצוא שקט נפשי לאחר ימים עמוסים ושלווה פנימית.
איך ללמד את הילדים לבצע מדיטציה?
גם לילדים, כמו למבוגרים, קיימים מגוון של מדיטציות שונות להתמודדות עם לחצים, חרדות, מחשבות טורדניות ואנרגיות שליליות. כמו כן, יש גם מגוון דרכים ללימוד הילדים כיצד לבצע מדיטציה. מכיוון שלילדים ישנו דימיון מפותח, מרבית השיטות נעזרות בשימוש בדימיון על מנת לקדם את תהליך המדיטציה ולחבר את הילדים לפעולת המדיטציה.
- שימוש בדימיון – ניתן לבצע מדיטציה משותפת בישיבה או בעמידה, להרגיע את הגוף, לקחת שאיפות עמוקות ונשיפות איטיות דרך האף. לאט לאט למלא את חלל הבטן באמצעות נשימה איטית עד שהבטן נראית כ"בלון". לאחר מכן נשחרר את האוויר מהבלון דרך האף בצורה איטית. חשוב לעודד את הילדים להרגיש כיצד הגוף שלהם נרגע כשמשוחרר האוויר מחלל הבטן. דימיון ה"בלון" מתרחב ומתכווץ יכול לעודד את הילדים להתמסר לפעולה.
- דימיון מודרך – תרגול נהדר של מדיטציה לילדים ולמבוגרים בכל הגילאים. דמיון מודרך מאפשר טיפול בקשיי שינה,לחצים, מחלות או הרגעת שרירים לאחר אימונים. יש לשבת או לשכב בנוחות ולעצום את העיניים. הביאו את כל תשומת הלב שלכם לכל איבר בגוף החל מכף הרגל ועד לקצה הראש כשבכל איבר שמגיעים אליו מבצעים סט נשימות ומרגישים כיצד האוויר שנכנס לריאות מגיע עד לאותו איבר וממלא אותו באנרגיה טובה.
- דימיון מוכתב – תרגיל המאפשר כתיבה של הדימיון בעזרת מחשבות חיוביות של הילדים. לפני התרגיל אפשר לנהל שיחה עם הילדים על דברים שהם אוהבים בחיי היום יום שלהם. חוויה טובה שקרתה להם בבית הספר, משחק ששחקו בו, סיטואציה מצחיקה שהתרחשה עם חברים שלהם. בטום השיחה, לאחר שציינו מספר היבטים חיובים שקרו להם, מבקשים מהם לשכב על הגב ולעצום עיניים. לפרוש את ידיהם ורגליים לצדדים. גם כאן נעביר אנרגיות חיוויות בין כל חלק בגוף החל מכף הרגל ועד לקצת הראש אבל תוך כדי ההדרכה נחבר את הנקודות החיוויות שעלו בשיחה טרם התרגיל לדימיון המודרך כך שכל חלק בגוף מקבל סיטואציה חיובית שהתרחשה. בסופו של דבר הקשר שהילדים יוצרים בין החלקים בגוף לסיפורים החיוביים מחשבות חיוביות ועניין לתהליך המדיטציה. תרגול זה מעולה לילדים קטנים שמתקשים להתחבר לתהליך "משעממים".