חיי היום יום שלנו לא תמיד מותירים לנו זמן להתרכז במה שבאמת חשוב – אנחנו. כן, מירוץ החיים שואב מאיתנו אנרגיות רבות וגורם לנו להתרוצץ בין גידול ילדים, טיפוח חיי המשפחה, שעות עבודה ועוד, ולבסוף אנחנו מגיעים אל סוף כל יום מותשים וחסרי אנרגיה, לצערנו, לכל אלו נוספים גם לחצים ודאגות בכל הנוגע למצב הכלכלי שלנו, לעתיד שלנו ובאופן כללי מרחפת מעלינו לא פעם השאלה "מה יהיה איתנו?". כדי להצליח ולעצור לרגע את המירוץ, מדיטצית נשימות יכולה להיות דרך יעילה ביותר גם להתחבר אל תוך עצמנו וגם לעשות "סטופ" לכל הריצה המשוגעת הזו.
מדיטצית נשימות – מאיפה זה הגיע?
אז כן, הרבה אנשים מוצאים נחמה בלשמוע קצת מוזיקה או לנקות את הראש עם תכנית ריאליטי כלשהי, אבל כל אלו לא באמת מחברים אותנו לעצמנו אלא בעיקר משביתים את המוח מפעילות או מעודף חשיבה. מדיטצית נשימות היא תרגול שהגיע אלינו מארצות המזרח, והיא באה במטרה לגרום לראש להפסיק להתרוצץ ממחשבות ולהתמקד בדבר אחד – בעצמנו.
איך עושים מדיטצית נשימות?
מדיטצית נשימות, כמו גם מדיטציה בכלל, היא תרגול שמתרחש בין האדם לבין עצמו. ניתן, כמובן, לבצע את התרגול עם אנשים נוספים בסביבה, אך התרגול עצמו קורה בקרבו של האדם. מדיטצית נשימות, להבדיל ממדיטציה כללית, שמה את נושא הנשימות במרכז. בעוד שמדיטציה מקיפה כוללת התמקדות גם באלמנטים כמו תחושות שמתרחשות באיברים שלנו, מדיטצית נשימות מתרכזת בנשימות ומקפידה על ביצוע נכון שלהן.
לא קצת הגזמתם? הרי כולנו נושמים כל הזמן
נושא הנשימה הוא בהחלט נושא מורכב, היות וכולנו בהחלט נושמים כל הזמן, אחרת לא היינו חיים. אולם כמו שקיים משפט שאומר "זה שאתה נושם לא אומר שאתה חי", כך גם ניתן להגיד "זה שאתם נושם לא אומר שאתה מרגיש שאתה נושם". אז מה זה בעצם אומר?
הנשימות שלנו הן עניין הכרחי כדי לחיות, ולכן כולנו מבצעים נשימות כל הזמן. אולם אם נשאל אתכם לרגע "מתי בפעם האחרונה שמתם לב לזה שאתם נושמים?", אנחנו בטוחים שיהיה לכם די קשה להיזכר.
טיפ 1: מדיטצית נשימות – תשומת לב וקשיבות לכל נשימה ונשימה
מדיטצית נשימות למעשה מנסה לגרום לאדם לעצור, להקשיב ולנשום בצורה מיטבית. להבדיל מנשימות קצרות והכרחיות שאנחנו לוקחים בחיי היום יום שלנו, מדיטצית נשימות מתרכזת בלקיחת נשימות עמוקות וארוכות, כאלו שניתן ממש לחוש אותן עוברות דרך דרכי הנשימה שלנו, דרך האף ויוצאות בחזרה אל העולם דרך חלל הפה.
טיפ 2: מדיטצית נשימות – מה צריך לעשות?
כדי לבצע מדיטצית נשימות יש בשלב הראשון להיכנס למנח ישיבה נכון. יש מי שאוהב לתרגל מדיטצית נשימות בישיבה מזרחית על הרצפה, ויש מי שאוהב לתרגל מדיטצית נשימות בישיבה על כסא – כל אחד ומה שנוח לו. כשאנחנו מדברים על נוחות אנחנו מדברים על הרפייה מקסימלית של הגוף וישיבה זקופה – בין אם אתם בוחרים בישיבה על הרצפה ובין אם אתם בוחרים בישיבה על הכסא.
עצימת העיניים גם היא אלמנט חשוב מאוד במדיטצית נשימות. העיניים העצומות יכולות לסייע בלהכניס אתכם אל מימד חשוך שמאפשר לכם להתרכז, להתמקד ולהתפקס במה שאתם עושים, אך מי שמרגיש שהוא יכול להיכנס למימד המדיטציה ללא עצימת עיניים – יכול בהחלט לעשות זאת.
טיפ 3: ומה עם הידיים?
הידיים שלנו גם הן צריכות להיות רפויות ונינוחות, ויש להניח אותן על הרגליים בצורה רפה ועדינה. להרפיית הגוף יש תפקיד חשוב במהלך התרגול, ולכן אל תתחילו לבצע אותה לפני שאתם מרגישים בנוחות מקסימלית.
טיפ 4: תרגול מדיטצית נשימות בפועל
אז מצאנו את תנוחת הישיבה שנוחה לנו, וכעת הגיע הזמן להתחיל בתרגול מדיטצית נשימות. אז מה עושים כאן בעצם? שמים לב לנשימות.
בצעו מדיטצית נשימות מתוך רצון להיות מרוכזים בה ולהשקיע בה. בין אם תתרגלו במשך 5 דקות ובין אם תתרגלו נשימות במשך שעה – דעו שאתם נמצאים בכאן והעכשיו של התרגול בצורה מוחלטת.
טיפ 5: לשאוף ולנשוף, לשאוף ולנשוף
תרגול מדיטצית נשימות ייעשה בצורה הבאה: שאפו פנימה את האוויר דרך האף בצורה איטית ומבוקרת. כאשר אתם מרגישים ששאפתם מספיק אוויר וחלל הריאות שלכם מלא, החזיקו אותו בתוך הריאות למשך 3 או 4 שניות. במידה ואתם מרגישים שאתם מסוגלים ורוצים להחזיק את האוויר בתוך הריאות למשך זמן ארוך יותר – אתם בהחלט יכולים לעשות זאת, אך שימו לב לא להגיע למצב שבו אתם מרגישים שאתם צריכים לפלוט את האוויר בצורה מהירה – ביצוע הפעולה הזו תאבד מהאפקט של מדיטצית נשימות.
לאחר שהחזקתם את האוויר בריאות למשך כמה שניות, נשפו אותו בצורה איטית ומבוקרת עד שתרגישו שחלל הריאות שלכם ריק לחלוטין. הישארו במצב זה גם כן במשך 3 או 4 שניות. גם במצב זה אפשר להישאר סטטים במצב הזה למשך שניות נוספות, אך גם כאן מומלץ לא להגיע לכדי מצב של מצוקה.
טיפ 6: שוב ושוב – עד שתרגישו מלאים
את שלבי השאיפה, החזקת האוויר, הנשיפה והשהייה בצעו במשך לפחות 3 דקות. אם אתם מרגישים שמתחשק לכם לבצע תרגול של מדיטצית נשימות לאורך זמן רב יותר – אתם בהחלט מוזמנים לעשות זאת. העיקר הוא שבסופו של התרגול תרגישו מלאים, אנרגטים ומוכנים להמשך היום שלכם.
טיפ 7: מתי כדאי לבצע מדיטצית נשימות?
מדיטצית נשימות מתאימה לכל חלק ביום. יש אנשים שבוחרים לבצע מדיטצית נשימות ברגע שהם מתעוררים בבוקר, כי הדבר נותן להם אנרגיה לפתוח את היום בצורה חיובית וטובה. לעומת זאת, יש אנשים שבוחרים לבצע מדיטצית נשימות לקראת השינה בלילה, כי הדבר נותן להם אפשרות להשתחרר מכל לחצי היום שעברו אליהם ולהיכנס למיטה שלווים ורגועים.
ניתן ללמוד עוד על סוגי מדיטציות בעזרת קורס מדיטציה.