עולם המדיטציה הוא עולם שקורץ להמון אנשים ברחבי העולם. מה שהיה נגיש בעבר לאנשי רוח בלבד או לאנשים שהיתה להם נגישות כזו או אחרת לנזירים בודהיסטים שלימדו שיטות תרגול כאלו ואחרות, היום הולך ומתפשט לכיוונים נוספים והופך רווח יותר ונגיש יותר עבור אנשים נוספים. חלק מהאנשים צוללים פנימה אל תוך העולם הזה ולוקחים חלק בקורסי מדיטציה שונים, סדנאות מדיטציה שונות ודואגים לתרגל מדיטציה מדי יום, אולם חלק מהאנשים מגששים בעולם ומעוניינים להתחיל את הצעדים שלהם בו באופן איטי. ספרי מדיטציה הם הדרך הבטוחה להתחיל ולגלות את העולם הזה בצורה תיאורטית, לקראת צעדים פרקטים יותר בהמשך.
מדיטציה – קצת מבוא ונמשיך
מדיטציה היא תרגול שהחל אי שם במאה ה-15 לספירה. היא חלק מתנועת הבודהיזם שהחלה את דרכה במזרח, והיא הלכה והתפתחה לכיוונים נוספים עם הזמן. לא ניתן להצביע במדויק על המדינה בה נוסדה המדיטציה, אולם מקורות יודעי דבר מצביעים על המדינות הודו וסין כראשית התפתחות המדיטציה.
עם הזמן המדיטציה הלכה וקיבלה צורות נוספות שבהן ניתן לתרגל אותה, ולקראת סוף המאה ה-19 היא התחילה להתפזר למקומות נוספים והגיעה למערב.
מדיטציה ונפש האדם
תרגול מדיטציה הוא אחד האלמנטים המרכזיים שהוכחו, באופן מחקרי, כמשפרי חיים, מביאים לאיזון נפשי, שמים את הטוב והחיובי במרכז ותורמים בסילוק הסבל מנפשו של האדם. כמובן שבין הנפש של האדם לבין הגוף הגשמי שלו קיים קשר הדוק גם כן, וככל שהמדיטציה עובדת יותר על החלק הפנימי של נפש האדם – כך היא יכולה גם להשפיע רבות על הגוף הגשמי שלו.
ניתן ללמוד לעומק את עולם המדיטציה דרך קורס מדיטציה איכותי.
טוב בנשמה, טוב בגוף – טוב גם כלפי חוץ
ברגע שהאדם חווה תחושות טובות מבפנים ומציף את עצמו באנרגיה טובה, כך הוא גם יכול לשדר כלפי חוץ את כל הטוב הזה. אנשים רבים מעידים על תגובות מאוזנות ושקולות יותר אל מול הסביבה החיצונית, התמודדות טובה יותר עם לחצים וחרדות, הפחתת תחושות פנימיות רעות ומחשבות טורדניות וכמובן, בהתאם, שינה ערבה וטובה יותר.
איך ספרי מדיטציה נכנסים לתמונה?
ספרי מדיטציה הם הדרך היעילה ביותר להתחיל ולחקור לעומק את עולם המדיטציה. ספרי מדיטציה הם מקור עיוני ומפורט שיכול לספר פרטים נוספים אודות המדיטציה, הן מבחינת המקורות שלה והמשמעויות הרבות שהיא מעניקה לחיי האדם, והן מבחינה פרקטית – תרגילים שניתן לבצע באופן עצמאי בבית ומידע שימושי לגבי אופן ביצוע התרגול.
בנוסף, ספרי מדיטציה מסוימים משלבים גם דיסק או מקור אודיו אחר שמכיל הדרכות וליווי קולי של תרגולי מדיטציה שונים. מדובר כאן על הדרך הטובה ביותר להיכנס פנימה אל עולם המדיטציה, וכמו כן מדובר על מקור טוב להעשרה והעמקה בתחום.
כמה ספרי מדיטציה ששווה מאוד להכיר
ספרי מדיטציה יש המון, אבל כמו בכל תחום גם בתחום הזה יש כמה ספרים שבולטים יותר מעל היתר. הספר "להרבות טוב בעולם – בודהיזם, מדיטציה, פסיכותרפיה" של הסופרת אסתר פלד נחשב לאחד הספרים המובילים בתחום.
מדובר כאן על ספר שמנוסח בשפה נגישה, נותן אינפורמציה חשובה ופותח את רעיון הבודהיזם ואת המשמעויות שלו בפני הקוראים – בין אם הם מגיעים מעולם המדיטציה ובין אם לא. הספר עוסק בחומריות של העולם, במשמעות הקיום האנושי ובוחן תחומים נוספים מתוך נקודת מבט בודהיסטית.
"מדיטציה – ראשית החופש ומהותו" – מאת אושו
ספר נוסף מומלץ וידוע במיוחד בקרב חובבי המדיטציה הוא "מדיטציה – ראשית החופש ומהותו". אושו, המורה הרוחני ההודי, מביא בספר הסברים מדעיים שונים בנוגע לאילו תרגולים נחשבים תרגולי מדיטציה ואילו לא. הוא עוסק במכשולים המוצבים בפנינו לאורך החיים ואיך למצוא תשובות לשאלות שמטרידות אותנו בזמן ביצוע תרגול מדיטציה ובמהלך החיים בכלל.
"למד את עצמך מדיטציה" מאת נעמי אוזנייק
ספר בלתי נפרד מהרשימה הלא קצרה של ספרי מדיטציה הוא הספר "למד את עצמך מדיטציה" של הסופרת נעמי אוזנייק. מדובר כאן על ספר נפלא שמשלב בין כלים פרקטיים לבין קריאה עיונית לשם למידה והרחבת הידע. אוזנייק נוגעת בספרה בכמה וכמה דרכים ללימוד ותרגול מדיטציה, מציגה נקודות מבט שונות כלפי עולם המדיטציה ומפרטת על תרגילים שונים שיכולים להפוך אתכם למתרגלי מדיטציה מן השורה.
"מדיטציה בודהיסטית – מודעות לנשימה" מאת שי דרורי
מדובר כאן על ספר שהוא לא פחות מחובה עבור מתרגלים חדשים לצד מתרגלים ותיקים. היות ובלב דת הבודהיזם מונח תרגול מדיטציה, שי דרורי בספרו מספר ומעמיק על הקשר ההדוק שבין הדת לבין תרגול מדיטציה. לצד ידע תיאורטי נרחב ומפורט, מציג שי דרורי תרגולי מדיטציה שונים למתחילים ולמתקדמים כאחד. התרגולים המפורטים בספר מתמקדים בנשימה וביכולת של האדם לשים לב אליה ולהקדיש לה את היחס הראוי.
ויש גם כמה ספרים באנגלית שכדאי לקחת בחשבון
למי מכם שמעוניין לשפר את האנגלית שלו תוך כדי שיפור מיומנויות תרגול המדיטציה שלו, מוזמן בהחלט לפנות גם אל מדפי הספריות שמחזיקים בכמה ספרי מדיטציה שאסור בשום אופן לוותר עליהם. הספר "Making Space" של טיק נהאט האן ניצב בהחלט בראש רשימת ספרי מדיטציה שכתובים בשפה האנגלית, ויש לכך סיבה ברורה מאוד – מחבר הספר הוא נזיר בודהיסטי מהבולטים והחשובים ביותר בעולם. הוא בין הנזירים שאחראיים על הכרת הבודהיזם למערב, מה שהופך אותו למוערך ביותר.
הספר פונה אל אנשים שמתעניינים להתחיל את דרכם בעולם המדיטציה ואינם יודעים כיצד לעשות זאת. הספר מספר בשפה פשוטה ונגישה על תרגול מדיטציה למתחילים.
המלצת הזהב – Wherever you go, there you are
מדובר כאן על ספר שחיבר ג'ון קבט זיין, פרופסור לרפואה שפיתח את קורס MBSR הנחשב. הוא למד אצל טובי המורים הבודהיסטים, ומביא בספרו עקרונות מרכזיים בעולם המיינדפולנס והמדיטציה, כמו גם תרגילים אפשריים לביצוע.
האם צריך ציוד מדיטציה?
אם תרצו לשדרג את איכות התרגול ולהעזר בציוד מדיטציה איכותי, זה בהחלט אפשרי. ניתן להעזר בשרפרף מדיטציה ובכרית מדיטציה.