אם בעבר אנשים שהיו מקבלים טיפולים שונים לנפש היו נתפשים בתור אנשים קצת משוגעים, הרי שהמאה ה-21 הביאה איתה הבנה מובהקת וברורה: טיפול נפשי הוא לא פחות ממציל חיים עבור אנשים מסויימים. איך שלא ננסה לסובב את זה, אנחנו חיים במציאות טרופה שמביאה איתה כל מיני מצבים שמעלים בנו רגשות שונים כמו לחצים, חרדות, פחדים, תסכולים ואכזבות. הרגשות השליליים האלו מתגברים הרבה פעמים על הרגשות החיוביים שבחיינו, וגורמים לנו להתמקד בהם. ברגע שאנחנו מתמקדים בשלילי – החיים שלנו כבר נכנסים ללופ שקשה מאוד לצאת ממנו, ובוודאי שלהתמודד איתו. טיפול מיינדפולנס הוא הפתרון גם למי שמזדהה עם הרגשות האלו, וגם למי שמעדיף להקדים תרופה למכה וליצור לעצמו אורח חיים בריא וחיובי.
אז לפני הכל: מיינדפולנס – מה זה אומר?
לפני שנצעד אל עבר טיפול מיינדפולנס, חשוב להבין בראש ובראשונה מה הוא מיינדפולנס. אז מיינדפולנס הוא למעשה תהליך פסיכולוגי שאדם מסויים יכול לעבור. במהלך התהליך הזה האדם עובר חיבור לעצמו – לתחושות הפנימיות שלו ולמה שקורה לו בתוך הנשמה, ועל ידי כך להיות קשוב יותר לצרכי הגוף, להיות מודע למה שקורה בתוכו ומסביבו וכמובן להיות נוכח ברגע שמתרחש כאן ועכשיו.
תחילת דרכו של המיינדפולנס
מיינדפולנס בעבר היה עולם נישתי שרק אנשי רוח התעניינו בו. הם למדו בשיעורים שהעבירו נזירים בודהיסטים במדינות המזרח, והחלו ליישם כלים שונים כמו התמקדות בנשימות על מנת להתחיל ולשפר את אורח החיים שלהם.
עם התפתחות השיטה ותחילת ההפצה שלה ברחבי העולם, עוד ועוד אנשים רצו להבין "על מה המהומה", וניסו לפצח את הסוד הטמון במיינדפולנס. היום מהווה מיינדפולנס את מרכז חייהם של אנשים רבים, שמספרים על חיים שהשתנו, גישות חיוביות יותר ואורח חיים הרבה יותר בריא ומאוזן.
טיפול מיינדופלנס – איך זה בא לידי ביטוי?
כל מי שעבר טיפול מכל סוג שהוא יודע במה העניין כרוך. הטיפולים השונים מביאים איתם כל מיני אפשרויות – שיח על הספה, טיפול באמצעות כתיבה – ביבלותרפיה, טיפול באמצעות דרמה – פסיכודרמה ועוד. ככל שמיינדפולנס הוכיח את עצמו בתור אמצעי נהדר לשיפור החיים, כך הוא גם מצא את עצמו משתלב בטיפולים מכל הסוגים, ואף מקבל קטגורייה משל עצמו – טיפול מיינדפולנס.
מטפלים רבים משתמשים היום במיינדפולנס ככלי לקבלת מסרים מהמטופל ולהעברת מסרים אליו, והשיטה יכולה לסייע למטופלים לצאת לכיוון חיים חדשים עם הרגלים חדשים.
מיינדפולנס בפועל
מיינדפולנס מתרכז בעיקרו במודעות קשובה. למעשה, ככל שהאדם מחובר יותר בינו לבין עצמו – כך קל לו יותר לשים לב למה שמתרחש בתוכו וגם למה שמתרחש בסביבה שלו. יש כאן בעצם קשר ישיר למה שמתחולל בתוך האדם – בנפש ובנשמה, לבין מה שתחולל מחוצה לו – בגוף הפיזי שלו ובהתנהלות שלו כלפי חוץ.
שימת לב לקולות, צלילים, ריחות, טעמים או תנועות מבחוץ, יכולה להשפיע באופן ישיר על הפנים. מתי בפעם האחרונה התרכזתם בריח של דשא מכוסח? מתי נהניתם מצלילי הגשם ונתתם לריח שלו לחדור אליכם? אנחנו רק יכולים להניח שעולה לכם חיוך מלדמיין את זה, אבל שאתם לא באמת זוכרים להגיד לעצמכם מתי היתה הפעם האחרונה.
אוטו על הילוכים לעומת אוטו על אוטומט
בואו ניקח לצורך ההשוואה את עולם הרכב. חווית הנהיגה על רכב אוטומטי היא שונה לחלוטין מחווית הנהיגה על רכב עם הילוכים. ולמה? רכב אוטומטי מאפשר לכם לשחק רק עם הגז והברקס ולנסוע בצורה אוטומטית, ואילו רכב עם הילוכים מאפשר לכם חווית נהיגה מלאה – גז, ברקס, קלאץ', העברת הילוכים למעלה ולמטה ועוד. אותו הדבר אנחנו כבני אדם.
ברגע שאנחנו מונעים מתוך מקום אוטומטי – כל אותם דברים שציינו קודם – ריחות, טעמים, צלילים ועוד, חומקים מהמציאות שלנו, ואנחנו פשוט מאוד לא שמים לב לקיום שלהם. לעומת זאת, ברגע שאנחנו זזים לפי "הילוכים", אנחנו שמים לב לכל מה שמתרחש, ולא מאפשרים לעצמנו לצלול לתוך האוטומציה – אנחנו יכולים לחוות את החיים במלואם ולהנות מהם.
טיפול מיינדפולנס – הדרך שלכם להנות מהכאן והעכשיו ומכל מה שהוא כולל בתוכו
טיפול מיינדופלנס מתרכז בדיוק בדברים האלו. הוא נותן כלים שיאפשרו לכם להתרכז בחוויות המיידיות שלכם, ולא רק בדברים האוטומטים ובמחשבות המדכאות כמו "מה יהיה מחר?" או "כמה מבאס מה שקרה אתמול".
ויש לעניין הזה עוד כמה יתרונות
ברגע שאנחנו חווים את המציאות כפי שהיא, מקפידים על נוכחות איתנה ומתעקשים על חווית כל סוגי החוויות – אנחנו משפרים את איכות החיים שלנו, אך לא רק אותה, אנחנו גם משפרים, מבלי לשים לב בהכרח, את איכות החיים של הסובבים אותנו.
חשבו עד כמה משפיעות עליכם סיטואציות שמתרחשות בחיים שלכם. שיחה לא נעימה עם הבוסים יכולה להתגלגל מהר מאוד גם לריב עם בן או בת הזוג שלכם, ולמה? רק כי אתם מוציאים עליהם את העצבים והכעסים שאגרתם כלפי הבוסים שלכם. כל אדם בר דעת מבין שהתוצאה הזו הרסנית ואין בה שום היגיון, אז למה אנחנו בכל אופן ממשיכים לתת לה מקום?
לשים את החיובי במרכז החיים – השאיפות של טיפול מיינדפולנס
אחת הפסגות שאליה שואף טיפול מיינדפולנס היא להביא את המטופל למצב שבו הוא שם את הטוב והחיובי שבחייו במרכז. המון אנשים נוטים לזלזל בחיובי ולהעצים את השלילי. רוצים דוגמה? בבקשה: אדם שקיבל עשר ביקורות חיוביות על עבודתו, יזכור תמיד את הביקורת הבודדת שהיתה שלילית לגביו. ולמה?
טיפול מיינדפולנס שם את הדגש גם על העניין הזה – לדעת להעצים את הטוב ולשים אותו במרכז, ולדחוק את השלילי לפינה. אם אתם מזדהים עם התחושות שתיארנו כאן, טיפול מיינדפולנס הוא בדיוק בשבילכם. בהצלחה!